×

Een van de tips in het artikel over de wasvoorschriften is het binnenste buiten wassen van de sokken. 

Regelmatig krijgen de vraag waarom sokken binnenste buiten gewassen moeten worden?

(1) Verkleuren


Tijdens het wassen worden de sokken in de wastrommel heen en weer geslingerd. Bij iedere wasbeurt schuren de sokken dan met de buiten kant tegen de trommel. Hierdoor slijten de kleuren. De kleuren worden bleeker.

Als je de sokken binnenste buiten was dan komt de binnenkant van de sokken tegen de trommel en hierdoor blijven de kleuren langer mooi.

(2) Minder pluisjes


Iedereen heel er wel last van als je 's morgens nieuwe sokken aantrekt. Als je 's avonds je sokken uittrekt tussen er allemaal pluisjes tussen je tenen.

Dit kun je voorkomen door de sokken binnenste buiten te wassen. De pluisjes die overdag uit de sok worden getrokken worden dan bij het wassen uit de sok gehaald. Hierdoor heb je veel minder last van pluisjes tussen je tenen.

(3) Minder slijtage en pilling


Sokken worden gebreid met synthetische of natuurlijke garens. Als de sokken tijdens het wassen telkens in aanraking komt met de wastrommel, een rits of ander harde stoffen, b.v. een spijkerbroek, dan slijten de garens harder. Het pillen van de wol kan hierdoor worden vertraagd.
Deze losse stukjes garen worden bij het dragen de pluisjes in de sok. De sok wordt sneller dunner en slijt niet alleen door gebruik maar ook in de was.

(4) Bacteriën

Draai sokken altijd binnenstebuiten voordat u ze in de was doet. Deze techniek zorgt ervoor dat ze grondig worden gereinigd, aangezien de meeste geur veroorzakende bacteriën zich in de sok ophopen. Door ze binnenstebuiten te keren, blijven ze ook pluisvrij.

(5) Nadelen 

Tijdens je wandeling, hardlopen, mountainbiken of andere outdoor activiteiten krijg je tijdens regenachtig weer al snel modder of ander vuil aan of in je sokken.

Als je de sokken vuil buitenste buiten in de machine doet dan kunnen de sokken niet helemaal schoon uit de wasmachine komen.

Het is natuurlijk nog beter om je sokken zo min mogelijk te wassen of gewoon met een handwas. Hierdoor gaan je sokken nog langer mee, maar de eigenschappen van de garens blijven ook langer hun werk doen. Dus goed de warmte reguleren en het vocht afvoeren.

Wil je meer weten over het wassen van sokken lees dan deze blog.

Menu

Settings

Create a free account to use wishlists.

Aanmelden